
Nasıl Üretilir?
Muhabbet kuşu üretimi kolay, maliyetsiz ve sorunsuz sanılmamalıdır. Çünkü dünyaya yeni bir canlı geliyor ve sevgi ihtiyaçları karşılanabilmelidir. Petshoplardan alınabileceği gibi evinizde üretme imkânına da sahipsiniz. Tabi bu muhabbet kuşu meraklılarının sabırla uğraşacağı bir iştir ve tecrübesizlikle başarısız olma ihtimali çok yüksektir. Toplu üretim ve ayırarak üretim olmak üzere iki yoldan muhabbet kuşu üretilir.
1.Hazırlık Aşaması
Hazırlık aşaması olarak muhabbet kuşu üretiminin gerçekleşeceği ortam hazırlanmalıdır. Kuşun kafesi klima, cereyan ve vantilatör gibi etkilere maruz kalmayacak bir ortamda bulunmalıdır. Onun dışında Muhabbet kuşları -5 santigrat dereceye kadar dayanıklıdır fakat cereyan gibi koşullarda hastalanır ve ölürler. Kafesleri geniş ve ferah olmalıdır, en azından uçabilecekleri kadar büyük olması oldukça önemlidir. Muhabbet kuşu üretimi için yuvalıkları mutlaka olmalıdır ve cam malzemesinden olanlar tercih edilmelidir. Follukları plastikten olmalıdır temizlik açısından da kolaylık sağlar. Kafesi haftada en az bir kere temizlenmelidir.
2.Cinsiyet Belirleme
Muhabbet kuşu cinsiyet belirleme oldukça kolaydır. Gagalarının üzerindeki, deliklerin etrafı sert bir deri ile kaplıdır ve buranın mavi renkli olması kuşun erkek olduğunu, kahverengi olması kuşun dişi olduğunu gösterir. Yavru kuşlarda 3-5 ay sonra net bir şekilde belli olur fakat bundan öncede erkek yavru kuşların gaga üstündeki delikli kısım dişi kuşa göre daha büyük ve koyu renklidir.
3.Çift Seçmek
Muhabbet kuşları çift seçme işlemi önce yaşlı olup olmadığına bakılarak yapılır. Tüyleri yumuşak, parlak ve pürüzsüz olan kuşlar gençtir. Gözleri parlaksa ve gagası pürüzsüzse üreme faaliyeti gösterir ve sağlıklıdır. Yalnız bilmek gerekir ki her çift eşleşme sonucu üreyecek diye bir şey yoktur, üreme olmayıp çiftleşme devam ediliyorsa eşler ayrılabilir. Amatör kişiler evde muhabbet kuşu üretmek isterse başarılı olmak için eş tutulmuş çiftleri alabilir. Bu şekilde hızlı verim alınır. 6 çeşit muhabbet kuşu vardır bunlar; Pakistan, Hollanda, İngiliz, Jumbo, Çekoslavak ve yerli olanlardır. Yerli, Hollanda ve Çekoslavak muhabbet kuşları daha kolay ürer ve satılır.
4.Beslenmesi
Muhabbet kuşu beslenmesi çok önemlidir. Yemin dışında periyodik olarak vitamin takviyesi yapılmalıdır. Muhabbet kuşları yemlerinin kabuklarını yemlikte bırakabilir sizde yemliğini dolu sanabilirsiniz. Yemliğini sık sık yenilemezseniz kuşlar aç kalır. Üreme dönemindeki kuşların yem markaları değiştirmemelidir. İllaki değiştirilecekse önceki yemle karıştırılıp verilmeli ki kuş yeni yeme alışsın.
5.Eşleştirilmesi
12 aylık olmayan kuşlar üreme için uygun değildir. Akraba olan muhabbet kuşları eşleştirilmemeli bu eşleşmeden olan yavrular zayıf olur ve uzun süre yaşamaz. Eşlemenin kolay olması için aynı kafese 2 çift konulmalıdır ve mutlaka erkek ve dişi kuş sayısı eşit olmalıdır.